Friday, May 7, 2010

BNN fara sunet

Fiind la munca, privesc la BNN, fara sunet. Pt cine nu stie, BNN este Business News Network, o televiziune care prezinta minunatele aspecte ale pietelor de capital. E o lume fascinanta, minunata. Mai ales fara sunet. Stiu ce spun, ca spun aceleasi lucruri in toate zilele. Ce companie a facut bani, care a pierdut bani, ce actiuni s-au apreciat ,ce prospecte exista pt PROFIT si unde mai sint oportunitati de BUSINESS. In alte cuvinte....de unde mai mulgem resurse sa umplem sacii cu bani si pe unde mergem sa aducem "civilizatia si bunastarea". Precum zicea cineva de imperiul sovietic - mostenitorul celui rusesc - ca nu a adus fericire nicaieri, asa si imperiul asta corporatist a adus numai minciuni, iluzia bunastarii, timp in care oamenii au primit graunte si "ei" au implut sacii cu bani si i-au carat...undeva. Privesc la BNN, si-mi da aceeasi senzatie de "gresit" ca si atunci cind eram copil si am vazut pe cineva hranind porcu cu balega de cal. The evil that you feel and it's hard to say in words....

Dar hai, uite:
1. O tipa, de la nustiuce companie se agita sa arate niste numere, probabil profit, vreo timpenie de asta. Zic - "Ar fi chiar faina daca ar zice ceva in care mai si crede. Mda... piata - o noua forma de teatru de masti, da buna actrita, vai!"
2. Un individ, vorbeste despre ceva asemanator. Se chinuie sa-si compuna o expresie...expresiva, convingatoare, convinsa si increzatoare. Parca e VC Tudor pe vremuri, stim noi cind, cind recita sa rasune valea de laude la adresa lu Nea Nicu. Dar increzator 'limbricu'... :) :) A, da...fara cravata canci credibilitate. Deh!
3. Un mos batrin, un temerar si pionier al capitalismului explica probabil beneficiile investitiilor. Seriozitatea de care a dat dovada in afaceri din tinerete l-a propulsat pe inalte culmi de exaltare si avint ...pionieresc?

Si tot asa, se perinda diverse personaje. Comice maimutele astea pacalite dar tragic ca au ceva de spus si ca sint luati in seama. Ce vor ei sa spuna e ca piata asta de actiuni e ceva deosebit de serios, si ca toti ar trebui sa intram sa investim, ca uite ce profituri facem noi. Si va dam si voua...ha! Ce draci ne dati daca piata se duce naibii si nu iei mai nimic pe niste actiuni in care ti-ai pus bani, sperante si energie? Vad oameni care au pierdut enorm in povestea asta, de ce continuam sa "investim"?. Ruleta ruseasca? Stati asa, ca vine cea americana! The greatest scam of all times!


Oare se vede undeva mai bine ca oamenii mint la TV decit cind te uiti la el fara sonor si le observi fetele, expresiile care mai de care mai ciudate, unele de ris, unele niste grimase demne de niste maimute excitate pe baza de toxice? Oare nu vede nimeni ca e gol..in ei? Si ce conteaza daca e gol? "Da-mi banii si inchid ochii!" - zise un investitor. Ce conteaza ca un uragan a distrus cine stie ce prin Asia, sau cine au fost cei trei morti din Grecia....stirea cea mare e ca "Markets are down. What are we gonna do"? Mda, extrem de important. Am ajuns ca piata sa ne foloseasca pe noi, nu noi pe ea. Am ajuns niste anexe ale pietii care pompeaza viata in ea. Exact ca in Matrix, cu oamenii folositi pe post de baterii.

P.S.: Uite ce s-a intimplat in 1967 la New York Stock Exchange. From Wikipedia, citeste aici mai pe larg

"Another one of Hoffman's well-known protests was on August 24, 1967, when he led members of the movement to the gallery of the New York Stock Exchange (NYSE). The protesters threw fistfuls of dollars down to the traders below, some of whom booed, while others began to scramble frantically to grab the money as fast as they could. [4] Accounts of the amount of money that Hoffman and the group tossed was said to be as little as $30 to $300.[5] Hoffman claimed to be pointing out that, metaphorically, that's what NYSE traders "were already doing." "We didn't call the press", wrote Hoffman, "at that time we really had no notion of anything called a media event." The press was quick to respond and by evening the event was reported around the world. Since that incident, the stock exchange has spent $20,000 to enclose the gallery with bulletproof glass."

No comments:

Post a Comment